E commerce kasa fiskalna

Razem z prawem do kraju roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był odpowiedzialny do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak przemieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w pozycjach gastronomicznych jest odpowiedzialna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć zastosowanie do osób wykorzystujących się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W zasada obowiązujących przepisów prosta tego nie stosuje się również wobec podmiotów oferujących usługi związane z pożywieniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu też o te, które przedstawiają swoje usługi sezonowo. Podobna forma istnieje w sukcesu podmiotów skupiających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych klientów. W kontraktu ze zmianą przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do wykorzystywania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W aktualnej spraw nie ma miejsca wielkość lokalu, albo istnieje ostatnie mocna restauracja, albo i mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Znaczenia nie jest także wysokość osiąganego dochodu. Na pomocy należy pamiętać fakt, że ustawodawca pomyślał o momencie na wprowadzenie takich kas w sferze gastronomicznej. Stąd te kasę rejestrującą w domu gastronomicznym trzeba było ustalić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa wymagała być szybko zafiskalizowana, zaprogramowana, skłonna do lektury, a i zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna też mieć zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z różnymi stawkami VAT dla wyrobów z bogatych kategorii.  Był to absolutny powód do wykorzystania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku świadczenia usług gastronomicznych, że do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w prostej pracę 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do usunięcia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, ale nie w grudniu ale w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał włożyć do 1 lutego 2015 roku. Na pomoc zasługuje także fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Przecież w współczesnych terenach kasę rejestrującą należy włożyć w procesie 2 miesięcy oczekując od końca miesiąca, w którym stała przeprowadzona pierwsza usługa gastronomiczna.